Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a, organizacijska enota Strokovni center GEOSS, in Družinsko gledališče Kolenc prirejata pohode z naslovom »Po poti velikega kneza z Vač«.

Pohod se prične v Domu Petra Svetika na Vačah z ogledom zbirk Društva GEOSS in kratko predstavitvijo programa. Sledi pohod po prekrasni, neokrnjeni naravi v okolici Vač, kjer so bile pri arheoloških izkopavanjih konec 19. in v začetku 20. stol. odkrite številne zanimive najdbe iz obdobja železne dobe, ki je trajala od 8. stol. pr.n.š. do prihoda Rimljanov v naše kraje. Trasa in tema pohoda sta vsakokrat malo drugačni in se navezujeta na eno od tu odkritih arheoloških najdb.


Prihodnji pohod bo v nedeljo, 28. oktobra 2018. Dogodek se bo pričel z ogledom društvenih zbirk ob 10. uri v Domu Petra Svetika na Vačah. Ob 11. uri pa bo sledil približno 7 km dolg pohod po arheološkem najdišču.

Na tokratnem pohodu bomo pobližje spoznali čelado iz poznega 5. stoletja pred našim štetjem, z votivnim napisom IERISNA v venetski pisavi. Ob poti bo strokovno razlago na zabaven način dopolnila gledališka igra, postavljena v čas železne dobe. Vače vodi dobro misleči, a nekoliko nerodni in naivni knez, ki preveč zaupa nasvetom kneza iz sosednjega Rovišča. Ta pa je premeten in zvijačen možakar, ki ima z Vačami svoje zlobne načrte. Ko knezu z Vač že zelo slabo kaže, se mu prikaže boginja IERISNA …

Ob zaključku pohoda bo postrežena knežja topla malica z jedmi iz železnodobnih prvin. Predviden zaključek dogodka je okrog 16. ure.

Program bodo povezovali arheologinja, dr. Vojka Cestnik, geolog Blaž Zarnik in etnologinja Anka Kolenc. Gledališko zgodbo bo uprizorilo Družinsko gledališče Kolenc.

Pohod je srednje zahteven. Pohodniki naj imajo primerno obutev.

Obiskovalci, ki ste se naših pohodov že udeležili, prinesite s seboj izkaznico z dosedanjimi vpisi arheoloških pohodov in zbirajte žige! Za vsakih 6 žigov prejmete darilo.

Štartnina: 15 EUR. Zbrana sredstva so namenjena odkupu muzejskega objekta na Vačah. V štartnino so vključeni: program z gledališko igro, izkaznica, zloženka, pogostitev ob dobrodošlici, knežja malica (naravni napitki, zelenjavne in mesne dobrote, medene slaščice). Za otroke do 10. leta starosti je pohod brezplačen.

PREŽIVITE Z NAMI PRIJETNO NEDELJO NA VAČAH!

Več informacij: Arheološki pohodi Po poti velikega kneza z Vač; tel.: (01) 897 66 80 oz. 041 895 852 (Družinsko gledališče Kolenc).

K SODELOVANJU PRI IZVEDBI ARHEOLOŠKIH POHODOV PRIJAZNO VABIMO PROSTOVOLJCE VSEH STAROSTI, Z RAZLIČNIMI ZNANJI IN ZMOŽNOSTMI.

JAVITE SE NAM NA E-MAIL NASLOV: vojkacestnik@yahoo.com.

SKUPAJ ZMOREMO VEČ!